PAPRYKARZ

SKŁADNIKI

  • polędwica z mintaja (450 g)
  • papryka bez skórki ze słoika (1 sztuka ok. 90 g)
  • pomidory krojone w puszce (385 g)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • koncentrat pomidorowy (100 g)
  • cebula
  • 1 torebka ugotowanego ryżu (150 g przed ugotowaniem)
  • olej rzepakowy (7 łyżek)
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • cebulę pokroić na drobne kawałki
  • Marchew, pietruszkę i cebulę podsmażyć na oleju. Następnie odsunąć na bok i podsmażyć koncentrat pomidorowy
  • Dodać pomidory w puszce, przyprawy i pokrojoną drobno grillowaną paprykę 
  • Całość wymieszać i przełożyć do naczynia
  • Rybę pokroić na małe kawałki i podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. 
  • Rybę i ugotowany ryż przełożyć do naczynia z pozostałymi składnikami.
  • Całość wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki

Cała porcja ma 1875 kcal