PAPRYKARZ
SKŁADNIKI
- polędwica z mintaja (450 g)
- papryka bez skórki ze słoika (1 sztuka ok. 90 g)
- pomidory krojone w puszce (385 g)
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- koncentrat pomidorowy (100 g)
- cebula
- 1 torebka ugotowanego ryżu (150 g przed ugotowaniem)
- olej rzepakowy (7 łyżek)
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- cebulę pokroić na drobne kawałki
- Marchew, pietruszkę i cebulę podsmażyć na oleju. Następnie odsunąć na bok i podsmażyć koncentrat pomidorowy
- Dodać pomidory w puszce, przyprawy i pokrojoną drobno grillowaną paprykę
- Całość wymieszać i przełożyć do naczynia
- Rybę pokroić na małe kawałki i podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
- Rybę i ugotowany ryż przełożyć do naczynia z pozostałymi składnikami.
- Całość wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki
Cała porcja ma 1875 kcal