TORT Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI
  • 4 torebki kaszy jaglanej (każda po 100 g)
  • 1/2 litra wody
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 3/4 opakowania serka mascarpone (z opakowania 500 g)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka mleka skondensowanego o smaku karmelowym (z tubki)
  • 2 łyżki sosu malinowego (do deserów)
DODATKOWO
  • kilka kruchych ciastek do wyłożenia blachy
  • rodzynki
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • 50 g śmietanki 30%
  • 20 g masła
  • 100 g kuwertury (białej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
  • Do rondla wlać śmietankę i zagotować
  • Następnie włożyć kuwerturę do śmietanki i cały czas mieszać do czasu aż składniki się połączą. Na końcu dodać masło
  • Całość dokładnie wymieszać, poczekać aż troszkę przestygnie i wyłożyć na wierzch tortu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTU
  • Kaszę ugotować do miękkości
  • Obie galaretki rozpuścić w 1/2 litrze gorącej wody
  • Ugotowaną kaszę przełożyć do większej miski lub garnka, dodać galaretkę
  • Całość zmiksować blenderem lub malakserem
  • Do masy dodać serek mascarpone, cukry wanilinowe, cukier, skondensowane mleko oraz sos malinowy. Produkty dobrze wymieszać
  • Okrągłą blachę (średnica 26 cm) wyłożyć ciasteczkami
  • Masę z kaszy jaglanej wyłożyć na ciasteczka, górę wyrównać
  • Włożyć do lodówki na 1-2 godziny
  • Przygotowaną polewę wylać na górę ciasta i posypać sparzonymi wcześniej we wrzątku rodzynkami