SKŁADNIKI
- 4 torebki kaszy jaglanej (każda po 100 g)
- 1/2 litra wody
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 3/4 opakowania serka mascarpone (z opakowania 500 g)
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka mleka skondensowanego o smaku karmelowym (z tubki)
- 2 łyżki sosu malinowego (do deserów)
DODATKOWO
- kilka kruchych ciastek do wyłożenia blachy
- rodzynki
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 50 g śmietanki 30%
- 20 g masła
- 100 g kuwertury (białej)
TORT Z KASZY JAGLANEJ
SKŁADNIKI
- 4 torebki kaszy jaglanej (każda po 100 g)
- 1/2 litra wody
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 3/4 opakowania serka mascarpone (z opakowania 500 g)
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka mleka skondensowanego o smaku karmelowym (z tubki)
- 2 łyżki sosu malinowego (do deserów)
DODATKOWO
- kilka kruchych ciastek do wyłożenia blachy
- rodzynki
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 50 g śmietanki 30%
- 20 g masła
- 100 g kuwertury (białej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
- Do rondla wlać śmietankę i zagotować
- Następnie włożyć kuwerturę do śmietanki i cały czas mieszać do czasu aż składniki się połączą. Na końcu dodać masło
- Całość dokładnie wymieszać, poczekać aż troszkę przestygnie i wyłożyć na wierzch tortu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTU
- Kaszę ugotować do miękkości
- Obie galaretki rozpuścić w 1/2 litrze gorącej wody
- Ugotowaną kaszę przełożyć do większej miski lub garnka, dodać galaretkę
- Całość zmiksować blenderem lub malakserem
- Do masy dodać serek mascarpone, cukry wanilinowe, cukier, skondensowane mleko oraz sos malinowy. Produkty dobrze wymieszać
- Okrągłą blachę (średnica 26 cm) wyłożyć ciasteczkami
- Masę z kaszy jaglanej wyłożyć na ciasteczka, górę wyrównać
- Włożyć do lodówki na 1-2 godziny
- Przygotowaną polewę wylać na górę ciasta i posypać sparzonymi wcześniej we wrzątku rodzynkami