SERNIK O NISKIM IG

SKŁADNIKI NA SERNIK

spód:

  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka fruktozy
  • 3 łyżeczki pasty tahini

masa:

  • 1 kg twarogu
  • 100 g fruktozy
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki czubate mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 łyżka mąki kokosowej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka fruktozy

dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU

  • składniki umieścić w miseczce, zagnieść (powinna wyść konsystencja mokrego piasku) i wyłożyć nim spód (foremka o śr. 19 cm, wyłożona papierem do pieczenia)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ

  • jaja z fruktozą ubić na puszystą masę, 
  • dodać pozostałe składniki, wymieszać i wylać do foremki z przygotowanym spodem
  • piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 1 godzinę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY

  • składniki na polewę umieści w małym rondelku
  • na małym ogniu podgrzewać, mieszając co momentu, aż składniki połączą się i polewa zrobi się gęsta
  • wierzch sernika udekorować polewą i wiórkami