SERNIK O NISKIM IG
SKŁADNIKI NA SERNIK
spód:
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka fruktozy
- 3 łyżeczki pasty tahini
masa:
- 1 kg twarogu
- 100 g fruktozy
- 4 jaja
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki czubate mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 1 łyżka mąki kokosowej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka fruktozy
dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
- składniki umieścić w miseczce, zagnieść (powinna wyść konsystencja mokrego piasku) i wyłożyć nim spód (foremka o śr. 19 cm, wyłożona papierem do pieczenia)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
- jaja z fruktozą ubić na puszystą masę,
- dodać pozostałe składniki, wymieszać i wylać do foremki z przygotowanym spodem
- piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 1 godzinę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
- składniki na polewę umieści w małym rondelku
- na małym ogniu podgrzewać, mieszając co momentu, aż składniki połączą się i polewa zrobi się gęsta
- wierzch sernika udekorować polewą i wiórkami