ZAPIEKANY KALAFIOR Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM
SKŁADNIKI
- 1/2 kalafiora
- ok. 500 g mięsa mielonego z indyka + przyprawy (oregano, czosnek, sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie)
- makaron z soczewicy
- ser Mozzarella w kulce
- ser Mozzarella w wiórkach
- ser Parmegiano
- oliwa z oliwek
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
- 500 ml soku pomidorowego w kartonie
- 1 l przetartych świeżych pomidorów bez skórki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- przyprawy utarte w moździerzu: 4 ziela angielskie, 1 łyżeczka tymianku, oreagno, majeranek, słodka papryka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU POMIDOROWEGO
- składniki umieścić w rondlu, wymieszać i podgrzać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY
- mięso usmażyć na oliwie, dodać przyprawy i wymieszać
- makaron ugotować al dente
- kalafior pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
- na kalafior wyłożyć makaron i mięso
- całość polać przygotowanym sosem i posypać serem
- zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut