PIECZONA PIERŚ INDYCZA

SKŁADNIKI 

  • ok. 1 kg piersi z indyka

przyprawy:

  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka liścia lubczyku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • przprawy i sól umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć
  • następnie wymieszać je z oliwą i czosnkiem
  • natrzeć mięso, przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć folią aluminiową
  • odłożyć mięso do lodówki na 4 dni
  • piec w 180 stopniach prze 50 minut