PIECZONA PIERŚ INDYCZA
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg piersi z indyka
przyprawy:
- 3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka liścia lubczyku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki soli peklowej
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- przprawy i sól umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć
- następnie wymieszać je z oliwą i czosnkiem
- natrzeć mięso, przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć folią aluminiową
- odłożyć mięso do lodówki na 4 dni
- piec w 180 stopniach prze 50 minut