ZUPA RYBNA Z NISKIM IG
SKŁADNIKI
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 450 g dorsza
- 350 g mieszanki morskiej
- 1 papryczka piri piri
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki świeżej natki pietruszki
- 1,5 l wody
- 500 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
- oliwa z oliwek
- sól morska świżo mielona
- pieprz
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- mąka z ciecierzycy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- seler, cebulę i paprykę pokroić na kawałki, włożyć do garnka i chwilę smażyć na oliwie
- dodać wodę, mleko kokosowe, koncentrat pomidorowy oraz łyżkę oleju z prażonych ziaren
- małe kawałki dorsza obtoczyć w mące z ciecierzycy i chwilkę smażyć z dwóch stron
- podsmażoną rybę dodać do garnka z warzywami, koncentratem, mlekiem i wodą
- dodać czosnek, natkę pietruszki, papryczkę piri piri i mieszankę morską
- doprawić solą i pieprzem