PIZZA PEŁNOZIARNISTA Z NISKIM IG
SKŁADNIKI NA CIASTO
- ok. 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
- ok. 20 dkg drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 ml ciepłej wody
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
- 500 g przecieru z pomidorów bez cukru
- 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 6 suszonych pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
- oregano
- zioła prowansalskie
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
DODATKI
- papryczka chili lub Jalapeno
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- cebula
- ser mozzarella
- ser parmigiano reggiano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- drożdże rozetrzeć na płynne i wymieszać z wodą
- w misce umieścić składniki na ciasto
- zagniatać do momentu, aż będzie zwarte i gładkie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
- składniki na sos umieścić w rondlu i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIZZY
- ciasto podzielić na dwie części
- następnie rozwałkować je na cienkie placki
- na wierzch wyłożyć sos i dodatki
- piec w 270 stopniach