TORT PIERNIKOWO-CYNAMONOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT PIERNIKOWY
  • 100 g masła
  • 80 g miodu
  • 4 laski cynamonu (do starcia i do dekoracji)
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 100 g kuwertury czekoladowej
  • 3 średniej wielkości jaja
  • 35 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 85 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitura ze śliwek węgierek
SKŁADNIKI NA MUS CYNAMONOWY
  • 270 ml śmietanki UHT 30%
  • 25 g cukru kryształu + 40 g wody
  • 7 żółtek
  • 4 g żelatyny rozpuszczonej w 40 g wody
  • 100 g czekolady deserowej (2 kostki odłożyć do dekoracji)
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 5 g startego cynamonu
SKŁADNIKI NA PŁYN DO NASĄCZENIA BISZKOPTU
  • sok z 1 pomarańczy
  • 100 g cukru
  • 70 g wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 50 g miodu
  • 10 g żelatyny namoczonej w 80 ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPTU
  • Na małym ogniu, w rondlu rozpuścić masło
  • Dodać miód, 2 laski cynamonu i 2 gwiazdki anyżu. Mieszać co chwilkę. Gdy masło i miód rozpuszczą się dodać przyprawę do piernika oraz kuwerturę czekoladową. Całość mocno podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia! Następnie odstawić do wystudzenia (do temp. ok. 30°C)
  • Wyciągnąć anyż i laski cynamonu
  • Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę
  • Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać, a następnie połączyć z ubitymi jajkami i wystudzoną masą czekoladową
  • Całość wlać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piec w temperaturze 160°C z termoobiegiem przez ok. 30 minut (do suchego patyczka)
  • Gotowy biszkopt piernikowy odstawić do wystudzenia
  • Biszkopt podzielić na trzy równe części wzdłuż. (Jeśli jest większa forma ok. 25 cm, to wtedy wyjdą dwa biszkopty i wtedy należy upiec trzeci z połowy porcji podanych składników)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PŁYNU DO NASĄCZENIA BISZKOPTU
  • Pomarańczę dobrze umyć i wycisnąć sok. Przecedzić przez sitko do garnka. Następnie dodać wodę oraz cukier
  • Całość gotować przez 2-3 minuty
  • Pozostawić do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
  • Śmietankę wlać do garnka, dodać miód i zagotować
  • Wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać ją do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą
  • Polewę odstawić do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MUSU
  • Schłodzoną śmietankę ubić, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki
  • Do garnka wlać wodę, dodać cukier i całość zagotować (cukier musi się rozpuścić)
  • Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 1 minuty do uzyskania syropu cukrowego
  • Żółtka przełożyć do miski i ubijać mikserem aż będą puszyste.
  • Następnie stopniowo sparzyć je przygotowanym gorącym syropem cukrowym, nie przerywając ubijania
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie
  • Czekolady połamać na kawałki, włożyć do rondelka i również rozpuścić (jeśli będzie mocno przywierać, można dolać odrobinę mleka), co chwilę mieszając
  • Do rozpuszczonej czekolady (przestudzonej) dodać niewielką ilość ubitych żółtek, delikatnie zamieszać, następnie dodać część ubitej śmietanki. Ponownie zamieszać
  • Dodać rozpuszczoną żelatynę
  • Połączyć z pozostałą częścią ubitych żółtek oraz ze śmietanką
  • Na końcu dodać cynamon
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTU
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia
  • Na spód położyć pierwszy krążek biszkoptu, który delikatnie skropić przygotowanym płynem z pomarańczy
  • Następnie posmarować konfiturą śliwkową, a na nią nakładamy warstwę musu
  • Na tak przygotowany spód tortu nałożyć drugą warstwę biszkoptu, którą mocniej nakrapiamy i nakładamy kolejną warstwą musu Tak samo robimy z ostatnim, trzecim biszkoptem
  • Cały przygotowany mus ma być wylany do formy
  • Torcik włożyć do zamrażarki na ok. 3 godziny
  • Zamrożony tort wyjąć z zamrażalnika
  • Za pomocą ostrego noża wyrównać brzegi, jeśli jest taka potrzeba
  • Tort położyć na mniejsze, wyższe naczynie i polać równo schłodzoną polewą
  • Udekorować laskami cynamonu, gwiazdkami anyżu i kostkami czekolady
WSKAZÓWKA
  • Zarówno pokrycie tortu polewą, jak i dekorację należy zrobić dość szybko, ponieważ polewa szybko tężeje na zimnym torcie Przepis pana Pawła Małeckiego odrobinę zmodyfikowany ;-)