ZUPA RYBNA
SKŁADNIKI
- 1 x papryka zielona
- 1 x papryka czerwona
- 1 x papryka żółta
- 2 niewielkie cebule
- 2 niewielkie marchewki
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 1 i ½ bulionu warzywnego
- Ok. 400 gramów polędwicy z dorsza
- Natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Pieprz cytrynowy
- Sól himalajska
- Mąka kukurydziana
- Pasta z ostrej papryczki
- Oliwa z oliwek
DODATKOWO
- 2-3 średnie ziemniaki (Jeśli ktoś chce dodać ziemniaki, to należy je umyć, pokroić na małą kostkę i dodać do warzyw i bulionu. Wtedy rybę z papryką dodajemy w momencie, kiedy ziemniaki będą już miękkie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na dużej patelni, na oliwie zeszklić drobno pokrojone cebule i pora.
- Dodać starte na dużych oczkach marchewkę oraz seler.
- Dolać 1 i ½ litra bulionu warzywnego.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Pokroić umyte i pokrojone na kawałki papryki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i dodać paprykę.
- Dorsza umyć, odsączyć z nadmiaru wody, pokroić na kawałki i dodać do papryki.
- Oprószyć mąką kukurydzianą (ok. 1 łyżka), posypać pieprzem cytrynowym.
- Wymieszać, smażyć chwilkę, do momentu aż dorsz będzie miał białe mięso.
- Całość przełożyć na patelnię z warzywami. Dodać 2-3 łyżki posiekanej natki z pietruszki, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę pasty z ostrej papryczki.
- Przykryć pokrywką. Całość gotować ok. 3 minuty.