ZUPA RYBNA

SKŁADNIKI

  • 1 x papryka zielona
  • 1 x papryka czerwona
  • 1 x papryka żółta
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 niewielkie marchewki
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 1 i ½ bulionu warzywnego
  • Ok. 400 gramów polędwicy z dorsza
  • Natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól himalajska
  • Mąka kukurydziana
  • Pasta z ostrej papryczki
  • Oliwa z oliwek

DODATKOWO

  • 2-3 średnie ziemniaki (Jeśli ktoś chce dodać ziemniaki, to należy je umyć, pokroić na małą kostkę i dodać do warzyw i bulionu. Wtedy rybę z papryką dodajemy w momencie, kiedy ziemniaki będą już miękkie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Na dużej patelni, na oliwie zeszklić drobno pokrojone cebule i pora.
  • Dodać starte na dużych oczkach marchewkę oraz seler.
  • Dolać 1 i ½ litra bulionu warzywnego.
  • Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Pokroić umyte i pokrojone na kawałki papryki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i dodać paprykę.
  • Dorsza umyć, odsączyć z nadmiaru wody, pokroić na kawałki i dodać do papryki.
  • Oprószyć mąką kukurydzianą (ok. 1 łyżka), posypać pieprzem cytrynowym.
  • Wymieszać, smażyć chwilkę, do momentu aż dorsz będzie miał białe mięso.
  • Całość przełożyć na patelnię z warzywami. Dodać 2-3 łyżki posiekanej natki z pietruszki, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę pasty z ostrej papryczki.
  • Przykryć pokrywką. Całość gotować ok. 3 minuty.