W rondelku roztopić masło, dodać czekoladę połamaną na kawałki oraz przyprawę piernikową
Całość dobrze wymieszać i odstawić, żeby troszkę przestygło
W misce ubić jaja z cukrem i szczyptą soli dodać przygotowaną czekoladową mieszankę, powidła oraz mąkę całość dobrze wymieszać i wylać do formy o wymiarach 25 cm x 40 cm, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do momentu, aż góra ciasta lekko będzie upieczona
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Podczas pieczenia spodu ciasta przygotowujemy masę serową. Najpierw ubijamy jaja z cukrami, następnie dodajemy ser i resztę składników. Całość mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki dobrze połączą się ze sobą.
Gdy spód będzie już lekko upieczony należy go wyciągnąć z piekarnika i wylać na wierzch masę serową, wyrównać i włożyć do piekarnika piec w 150 stopniach przez ok. 40 minut
po tym czasie wyłączyć piekarnik, wyjąć sernik i odstawić na 12 godzin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY CYNAMONOWEJ
śmietankę wlać do rondelka dodać cynamon i czekoladę połamaną na kawałki
gdy całość roztopi się w osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie
następnie dodać do mieszanki czekoladowej całość dobrze wymieszać
gdy polewa będzie wystudzona wylać na wierzch sernika