Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na każdym okręg o średnicy 22-25 cm. Najlepiej posłużyć się dnem od okrągłej blaszki
Nastawić piekarnik na termoobieg - temperatura 175 stopni
W tym czasie do miski przełożyć białka oraz szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy białka będą gotowe, dodać łyżkę octu oraz partiami łyżka po łyżce oba cukry. Miksować do momentu powstania błyszczącej piany
Masę bezową wyłożyć równomiernie na zaznaczone pola na papierze
Wstawić do nagrzanego piekarnika obie blaszki i od razu zmniejszyć temperaturę do 135 stopni (termoobieg)
Piec przez 90 minut
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi piekarnika i pozostawić tam najlepiej na noc, aż bezy dobrze przestygną i wyschną
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
Na patelnię wlać wodę, dodać cukier trzcinowy oraz posiekane na większe kawałki orzechy. Mieszać do momentu, aż powstanie karmel i oblepi kawałki orzechów
W misce wymieszać dokładnie serek mascarpone z kajmakiem
Dodać przygotowane orzechy oraz rodzynki. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTU
Krążek bezowy ułożyć na paterze i wyłożyć równomiernie masę z orzechami i rodzynkami
Na masę położyć drugi krążek bezowy
Środek tortu udekorować kawą przesianą przez sitko prosto na tort oraz orzechami