SMAŻONE CIASTKA Z KONFITURĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 2 szklanki
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżeczki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem
  • Gotowy zaczyn przelać do miski z przesianą mąką
  • Dodać jajo i roztopione masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować (wielkość placka ok. 43 cm x 43 cm) i wykroić w nim małe kwadraciki
  • Na kwadracik nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadracikiem od góry. Zlepić boki
  • Można zrobić wzorek na bokach ciastka widelcem
  • Ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju
  • Usmażone wyciągnąć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu