SMAŻONE CIASTKA Z KONFITURĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 szklanki
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajo
- 1 płaska łyżka cukru
- 15 g drożdży
- 2 łyżeczki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem
- Gotowy zaczyn przelać do miski z przesianą mąką
- Dodać jajo i roztopione masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować (wielkość placka ok. 43 cm x 43 cm) i wykroić w nim małe kwadraciki
- Na kwadracik nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadracikiem od góry. Zlepić boki
- Można zrobić wzorek na bokach ciastka widelcem
- Ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju
- Usmażone wyciągnąć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu