DREZDEN STOLLEN
SKŁADNIKI NA CIASTO (2 sztuki)
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka mąki (na później, gdy będą dodawane bakalie)
- 2 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 160 g masła
- 2 szczypty soli
- 2 jaja
SKŁADNIKI DODATKOWE
- ok. 1/2 kostki roztopionego masła do posmarowania po wierzchu
- cukier puder do posypania po wierzchu
- SKŁADNIKI NA NADZIENIE (na 2 ciasta)
- 80 g rodzynek (8 łyżek)
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (1 czubata łyżka)
- 50 g kandyzowanej skórki z cytryny (1 czubata łyżka)
- 50 g migdałów (3 łyżki)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 8 łyżek rumu
- ok. 500 g masy marcepanowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zrobić rozczyn. Drożdże włożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać do momentu aż składniki połączą się ze sobą i odstawić w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia
- Bakalie wsypać do miski, dodać przyprawy i rum. Odstawić na ok. 2 godziny
- Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, jajka, masło, oraz rozczyn. Zagnieść ciasto do momentu, kiedy będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto włożyć do miski posypanej mąką i odstawić ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Każde z nich rozwałkować i dodać bakalie. (Przez to, że bakalie są mokre trzeba dodać mąki i tu dodatkowo 1 szklanka mąki). Ciasto zagnieść tak, aby połączyło się z bakaliami
- Ponownie rozwałkować na kształt owalny
- Na środek położyć wałek zrobiony z zagniecionej wcześniej masy marcepanowej. Prawy oraz lewy bok ciasta założyć na masę marcepanową. Całość zwinąć w rulon
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na ok. 1 godzinę
- Piec ok. 40 min w temp.180 stopni
- Gotową struclę smarować po wierzchu roztopionym masłem. Gdy masło przestanie wsiąkać w ciasto posypać je obficie cukrem pudrem
- Odstawić szczelnie zamknięte w chłodne miejsce. Można ciasto przechowywać kilka tygodni
Przepis na masę marcepanową - BLOK MARCEPANOWY