ORZECH WŁOSKI (DRZEWO OWOCOWE)
- ORZECH WŁOSKI to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych
- W stanie dzikim występuje na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, Azji, w Himalajach, i południowo-zachodnich Chinach
- W Polsce jest pospolicie uprawiany
- Odmiany zalecane do uprawy to: Dodo, Leopold, Resovia i Targo
- Ponadto w uprawie spotyka się jeszcze trzy inne odmiany: Albi, Silesia, Tryumf
- Owoc to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec
- Zewnętrzna warstwa owocni stanowi mięsistą, zieloną okrywę, łatwo odpadającą jesienią
- Wewnętrzna część owocni, tworzy zdrewniałą skorupę
- Nasiono otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi część jadalną owocu
- Dojrzałe owoce orzecha włoskiego mają kształt owalny, długość 4-5 cm i średnicę 3-4 cm i powszechnie nazywane są orzechami