KUKURYDZA CUKROWA jest popularna w Ameryce i Europie
W Polsce była znana już w XVIII wieku
Najpopularniejsze odmiany kukurydzy cukrowej uprawianej w Polsce to:
ZŁOTA KARŁOWA – odmiana bardzo wczesna. Kolby ich są małe, długości około 10 cm, wrzecionowate. Ziarno jest smaczne i delikatne
GOLDEN BANTAM – odmiana średnio późna. Ziarno jest delikatne, miękkie, słodkie
MARTEK F1 – odmiana średnio wczesna, kolby ma duże, ziarno – smaczne
AZTEK F1 – odmiana późna. Wyrastają na nich przeważnie pojedyncze, duże kolby
PUŁAWSKA RYŻOWA – odmiana średnio wczesna, niezbyt wysoka. Kaczany ma małe, cienkie, nie dłuższe niż 12 cm. Ziarno tej odmiany jest białe z połyskiem, ostro zakończone, podłużne w kształcie. Spożywa się je w stanie suchym, gdyż jest to odmiana pękająca, nadająca się do przyrządzania pop cornu