Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier oraz ciepłe mleko. Całość dobrze połączyć ze sobą
Dodać 1 łyżkę mąki z odmierzonej ilości. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier, puree z dyni, wyrośnięty zaczyn, jaja oraz rozpuszczone masło. Całość zagnieść. Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia
Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich jeszcze na trzy
Używając jak najmniejszej ilości mąki uformować trzy wałki
Z wałków zapleść warkocz, a końcówki zlepić. Tak samo zrobić drugą chałkę
Uformowane ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Piekarnik nastawić na 170 stopni
Chałki posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem
Na wierzchu posypać kruszonką
Piec ok. 20 minut
Chałki najlepiej położyć na niższej prowadnicy, ponieważ sporo urosną