RZODKIEW CZARNA (WARZYWO RZEPOWATE)
- RZODKIEW CZARNA to kultywar rzodkiewki
- Powszechnie uprawiana w wielu odmianach, głównie dla celów leczniczych
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Czarna rzepa ma w sobie dużo siarki, która ma dobroczynny wpływ na nasze włosy
- Rzepa zawiera witaminy: A, C i witaminy z grupy B
- Jest źródłem dobrze przyswajalnych pierwiastków: potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia
- Ponadto, czarna rzodkiew pomocna jest przy łagodnych, ale przewlekłych chorobach nerek i pęcherza moczowego oraz dróg oddechowych
- Sok z czarnej rzodkwi przyjmowany codziennie w małych ilościach działa ogólnie wzmacniająco, łagodząco w reumatyzmie stawów i złośliwej anemii
WARTOŚĆ KALORYCZNA
ZASTOSOWANIE
- Sok wyciśnięty z korzenia rzodkiewki lub nalewka mają zastosowanie w kosmetyce
- Używane są do zapobiegania łupieżowi i wypadaniu włosów
- Świeży sok z rzodkwi używany jest też do pielęgnacji skóry: usuwa piegi, wygładza zmarszczki i wybiela skórę