RZODKIEW CZARNA (WARZYWO RZEPOWATE)

  • RZODKIEW CZARNA to kultywar rzodkiewki
  • Powszechnie uprawiana w wielu odmianach, głównie dla celów leczniczych
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Czarna rzepa ma w sobie dużo siarki, która ma dobroczynny wpływ na nasze włosy
  • Rzepa zawiera witaminy: A, C i witaminy z grupy B
  • Jest źródłem dobrze przyswajalnych pierwiastków: potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia
  • Ponadto, czarna rzodkiew pomocna jest przy łagodnych, ale przewlekłych chorobach nerek i pęcherza moczowego oraz dróg oddechowych
  • Sok z czarnej rzodkwi przyjmowany codziennie w małych ilościach działa ogólnie wzmacniająco, łagodząco w reumatyzmie stawów i złośliwej anemii
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g jest 14 kcal
ZASTOSOWANIE
  • Sok wyciśnięty z korzenia rzodkiewki lub nalewka mają zastosowanie w kosmetyce
  • Używane są do zapobiegania łupieżowi i wypadaniu włosów
  • Świeży sok z rzodkwi używany jest też do pielęgnacji skóry: usuwa piegi, wygładza zmarszczki i wybiela skórę