Strona główna
MELON (WARZYWO DYNIOWATE)
MELON to gatunek ogórka z jadalnym owocem
Pochodzi prawdopodobnie z Azji lub Afryki
Na obydwu tych kontynentach można spotkać jego dziko rosnące odmiany
W Polsce uprawiany od XVII wieku
Istnieje wiele odmian uprawnych melona, różniących się wyglądem, wielkością i smakiem
Cztery najważniejsze grupy odmian to: melony siatkowate, kantalupy, melony kasaba i melony zimowe
MELON (WARZYWO DYNIOWATE)
MELON to gatunek ogórka z jadalnym owocem
Pochodzi prawdopodobnie z Azji lub Afryki
Na obydwu tych kontynentach można spotkać jego dziko rosnące odmiany
W Polsce uprawiany od XVII wieku
Istnieje wiele odmian uprawnych melona, różniących się wyglądem, wielkością i smakiem
Cztery najważniejsze grupy odmian to: melony siatkowate, kantalupy, melony kasaba i melony zimowe
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
melony w 90% składają się z wody, mają dużo cukru cukru, beta-karoten, witaminy: A i C (w 100 g - 20 mg witaminy C) oraz składniki mineralne, zwłaszcza potas
WARTOŚĆ KALORYCZNA
Są niskokaloryczne w 100 g miąższu jest ok. 40 kcal