MIECHUNKA JADALNA (WARZYWO PSIANKOWATE)
- MIECHUNKA JADALNA (inne nazwy to: rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska)
- Pochodzi z Ameryki Południowej, ale rozprzestrzenił się w wielu innych regionach świata, a także w wielu regionach Afryki, Azji i Polinezji
- W Polsce jest uprawiany czasami
- Roślina owłosiona, silnie rozgałęziona o wzroście sympodialnym
- Osiąga w swoim naturalnym środowisku do 1,2 m wysokości
- Kwiaty wyrastają pojedynczo na zwisających szypułkach
- Mają rozdęty podczas kwitnienia kielich
- Korona kwiatów jest barwy żółtej, na dole pokryta ciemnymi plamkami
- Owoce to okrągła i pachnąca jagoda
- Owoce osiągają wagę do 5 g i są zamknięte w zrośniętych działkach kielicha
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Miechunka jadalna zawiera 9% glukozy, witaminę C (ok. 11 mg w 100 g)
ZASTOSOWANIE
- Na obszarze swojego naturalnego występowania jest uprawiana jako warzywo
- W kuchni owoc może być spożywany na surowo, bez niejadalnej otoczki, zasuszony lub duszony w słodkim sosie
- Ma słodko-kwaśny smak