MIECHUNKA JADALNA (WARZYWO PSIANKOWATE)

  • MIECHUNKA JADALNA (inne nazwy to: rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska)
  • Pochodzi z Ameryki Południowej, ale rozprzestrzenił się w wielu innych regionach świata, a także w wielu regionach Afryki, Azji i Polinezji
  • W Polsce jest uprawiany czasami
  • Roślina owłosiona, silnie rozgałęziona o wzroście sympodialnym
  • Osiąga w swoim naturalnym środowisku do 1,2 m wysokości
  • Kwiaty wyrastają pojedynczo na zwisających szypułkach
  • Mają rozdęty podczas kwitnienia kielich
  • Korona kwiatów jest barwy żółtej, na dole pokryta ciemnymi plamkami
  • Owoce to okrągła i pachnąca jagoda
  • Owoce osiągają wagę do 5 g i są zamknięte w zrośniętych działkach kielicha
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Miechunka jadalna zawiera 9% glukozy, witaminę C (ok. 11 mg w 100 g)
ZASTOSOWANIE
  • Na obszarze swojego naturalnego występowania jest uprawiana jako warzywo
  • W kuchni owoc może być spożywany na surowo, bez niejadalnej otoczki, zasuszony lub duszony w słodkim sosie
  • Ma słodko-kwaśny smak