BURAK ĆWIKŁOWY (WARZYWO KORZENIOWE)

  • BURAK ĆWIKŁOWY ma jadalny, czerwony korzeń i czerwonawe liście
  • Jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku uprawy tworzy korzeń spichrzowy i rozetę liści, a w drugim pęd kwiatostanowy
  • Kształt korzenia spichrzowego jest cechą odmianową
  • Odmiany o korzeniach wydłużonych mają dłuższy okres wegetacji niż odmiany o korzeniach kulistych lub płaskokulistych
  • Liście w rozecie są trójkątne lub owalne o zabarwieniu od jasnozielonego do brązowo lub fioletowoczerwonego
  • Są osadzone na długich, soczystych ogonkach
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Młode liście zawierają więcej białka i soli mineralnych niż korzenie
  • Korzeń zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C
  • Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego