Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej
Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej
Jadalne są bulwy korzeniowe osiągające wagę do 3 kg
Mają biały, różowy lub czerwony miąższ
Istnieje wiele odmian uprawnych o zróżnicowanych barwach i kształtach korzeni bulwiastych
Istnieją dwie główne odmiany batatów: słodka i gorzka
Słodka odmiana jest smaczna, z tego powodu często jej uprawy są niszczone przez insekty i dzikie zwierzęta
Natomiast odmiana gorzka jest trująca, dlatego też nie jest jadana przez szkodniki
Aby była jadalna dla ludzi, najpierw trzeba obrać bulwę ze skóry, w której jest najwięcej toksyn, a następnie wystawić na tacy lub talerzu na działanie promieni słonecznych. Pod wpływem słońca toksyny z pozostałej części bulwy zostaną usunięte
Taca (talerz) jest potrzebna po to, żeby z bulwy wypłynęła część soków (teraz zdatnych do picia)