ROGALIKI ŚWIĘTOMARCIŃSKIE

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWO-FRANCUSKIE (ok. 34 rogaliki)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)
DODATKOWO
  • 1 puszka (900 g) gotowej masy z białego maku
  • 1 jajko rozmącone z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików
  • garść posiekanych orzechów włoskich do posypania
SKŁADNIKI NA LUKIER
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Zrobić zaczyn. Do drożdży dodać 1 łyżkę cukru, rozetrzeć do momentu aż będą płynne, dolać ciepłe mleko, dosypać 1 łyżkę mąki z odmierzonej ilości i odstawić na 10 minut
  • Mąkę pszenną przesiać do miski
  • Dodać pozostałą ilość cukru, szczyptę soli, jajko, ekstrakt z wanilii, gotowy zaczyn. Na końcu dodać 30 g roztopionego masła
  • Wyrobić ciasto. Jeśli będzie się lepić, wyjąć na blat oprószony mąką, uformować z niego prostokąt. Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki
  • Po tym czasie, ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. (Krótsze boki to góra i dół) Pozostałą ilość masła (195 g) rozsmarować równomiernie na cieście pozostawiając ok. 1/2 cm marginesu wokół. Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła wcześniejsze złożenia
  • Delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania
  • Ponownie złożyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Proces wałkowania, składania i schładzania powtórzyć 3 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc
  • Ciasto należy wyjąć 30 minut przed przygotowywaniem rogalików
NASTĘPNEGO DNIA
  • Blat oprószyć mąką. Przygotowane, wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm. Przeciąć je na pół. Powstaną dwa prostokąty o wymiarach 60 x 15 cm
  • Za pomocą nożyka do pizzy, pokroić każdy z prostokątów na trójkąty. Na każdym kawałku, rozsmarować nadzienie. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać przygotowane rogaliki w większych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, każdy rogalik, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem
  • Piec około 15 minut, do momentu, aż będą rumiane
  • Wyjąć, polukrować i posypać posiekanymi orzechami
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
  • Składniki na lukier umieścić w rondlu i rozetrzeć do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody

Przepis z modyfikacją zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com