MNISZEK LEKARSKI (WARZYWO LIŚCIOWE)

  • MNISZEK LEKARSKI zwany mniszkiem pospolitym. Inne nazwy mniszka: mlecz (ze względu na sok mleczny) – jest to nazwa myląca, bowiem istnieje inny rodzaj roślin o nazwie mlecz
  • Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny astrowatych
  • Owocostan mniszka pospolitego jest potocznie nazywany dmuchawcem
  • Występuje na siedliskach otwartych: nieużytkach, łąkach, polach, trawnikach, w ogrodach
WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ZASTOSOWANIE
  • Roślina lecznicza - surowiec zielarski: korzeń mniszka do celów leczniczych należy zbierać jesienią
  • Działanie: kwiat działa moczopędnie
  • Jego korzeń zawiera sporo soli mineralnych, zwłaszcza potasu, kwasy organiczne, sterole, różne związki cukrowe, na przykład inulinę, substancje goryczkowe, cholinę
  • Odwar z korzeni lub nalewka pomagają w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy wszystkich problemach wątrobowych; pomaga przy kłopotach trawiennych
  • Dzięki interferonowi podnosi odporność organizmu, powinni więc go spożywać anemicy
  • Obniża poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu miażdżycy, początków cukrzycy, otyłości, reumatyzmu i gośćca
  • Zalecany jest również przy chorobach skóry. Podnosi sprawność seksualną kobiet i mężczyzn