SZPINAK NOWOZELANDZKI (WARZYWO LIŚCIOWE)
- SZPINAK NOWOZELANDZKI (inna nazwa: trętwian czterorożny)
- Rośnie dziko w Nowej Zelandii, na Tasmanii oraz w południowej i zachodniej Australii
- Łodyga rozgałęziona, płożąca, do 1 m
- Liście duże, ciemnozielone, kształtem przypominają liście szpinaku
- Roślina uprawiana jako warzywo
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Zawiera duże ilości witaminy C i prowitaminy A oraz sole mineralne, zwłaszcza żelazo
- Zawiera również kwas szczawiowy, tak jak szpinak
ZASTOSOWANIE
- Potrawy ze szpinaku nowozelandzkiego przyrządza się w ten sam sposób, co potrawy ze zwykłego szpinaku
- Nadaje się on również do mrożenia
- Listki jego powinny być chłodne, jędrne, przy zgniataniu w garści – lekko trzeszczące
- Jeśli są ciepłe, oznacza to, że szpinak zaczyna się psuć