Dodać żółtko, przesiany cukier puder oraz cukier wanilinowy
Całość dobrze wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Do dużej miski przesiać mąkę
Zrobić zaczyn. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem i cukrem wanilinowym, dolać ciepłe mleko, wsypać 2 łyżki mąki z odmierzonej ilości, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie "pracować"
Do miski z mąką dodać sól, przygotowany zaczyn, rozpuszczone masło i żółtka. Całość miksować (końcówki świderki) do momentu, aż składniki zaczną się sklejać. Wtedy wyciągnąć je na blat i zagnieść na gładkie ciasto, które powinno odchodzić od rąk i blatu. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość
Następnie wyciągnąć je na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i rozwałkować na duży prostokąt
Połowę ciasta pokryć masą serową, posypać ją wiórkami kokosowymi i przykryć drugą częścią ciasta. Całość delikatnie wygładzić i pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, zaczynając od krótszego boku
Każdy pasek należy skręcić kilkukrotnie i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Wierzch posmarować białkiem
Teraz nastawić piekarnik na 170 stopni
Świderki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut