Liście podobne do liści buraka ćwikłowego czy cukrowego
U niektórych odmian nerwy liściowe są błyszczące, barwy biało-srebrnej
Blaszki liściowe na brzegach zagięte do dołu i silniej niż u innych gatunków z rodzaju Beta pofalowane, mogą być gładkie lub pomarszczone
Poszczególne odmiany charakteryzują się różnorodnością barw blaszek liściowych od bladozielonego, przez ciemnozielony do purpurowo fioletowego, zaś ogonki liściowe grubości do 4 cm mogą mieć barwę białą, zieloną, różową, czerwoną, krwistoczerwoną, a nawet żółtą i pomarańczową
BURAK LIŚCIOWY (WARZYWO LIŚCIOWE)
BURAK LIŚCIOWY inaczej boćwina
Roślina uprawiana dla liści jako jednoroczna
Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego
Liście podobne do liści buraka ćwikłowego czy cukrowego
U niektórych odmian nerwy liściowe są błyszczące, barwy biało-srebrnej
Blaszki liściowe na brzegach zagięte do dołu i silniej niż u innych gatunków z rodzaju Beta pofalowane, mogą być gładkie lub pomarszczone
Poszczególne odmiany charakteryzują się różnorodnością barw blaszek liściowych od bladozielonego, przez ciemnozielony do purpurowo fioletowego, zaś ogonki liściowe grubości do 4 cm mogą mieć barwę białą, zieloną, różową, czerwoną, krwistoczerwoną, a nawet żółtą i pomarańczową
Blaszki liściowe spożywa się po ugotowaniu, przygotowane jak szpinak, blanszowane można wykorzystać do przygotowania gołąbków z farszem mięsnym lub rybnym, nadają się również do mrożenia
Ogonki liściowe przygotowuje się jak szparagi lub można je kwasić, a także przyrządzać jak fasolę szparagową
Surowe młode liście nadają się jako dodatek do sałatek jarzynowych