WIENIEC Z KONFITURĄ I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
  • 460 g mąki pszennej extra
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 120 g cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jaja; szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
DODATKOWO
  • 1 słoik powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej
  • białko do posmarowania ciasta
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ ORZECHOWĄ
  • 60 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Drożdże umieścić w miseczce, dodać 2 łyżki cukru (z podanej ilości), i rozcierać do momentu, aż drożdże będą płynne.
  • Następnie dolać ciepłe mleko
  • Do dużej miski przesiać mąkę. W mące zrobić dołek, do którego należy wlać mleko z drożdżami i cukrem. Zaczyn z drożdży delikatnie posypać mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut
  • Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, pozostałą część cukru, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli
  • Całość miksować mikserem (końcówki świderki) dolewając partiami ciepłe, rozpuszczone masło
  • Całość wyrabiać do momentu powstania jednolitego gładkiego ciasta
  • Gdy ciasto będzie wyrobione, miskę przykryć ściereczką i ponownie odstawić na bok, do czasu aż ciasto wyrośnie.
  • Blat posypać mąką, wyłożyć na niego wyrośnięte ciasto i rozwałkować na duży, cienki prostokąt
  • Na całej powierzchni ciasta rozsmarować powidła lub konfiturę
  • Ciasto zwijać w rulon zaczynając od dłuższej strony
  • Zwinięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt koła. Końcówki ciasta można odciąć, ponieważ są nierówne i bez powideł
  • Za pomocą ostrego noża nacinać ciasto,co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcić na bok.
  • Wierzch powstałego wieńca posmarować białkiem i posypać orzechową kruszonką
  • Nastawić piekarnik na 165 °C z termoobiegiem. W tym czasie ciasto jeszcze podrośnie. Gdy temperatura będzie odpowiednia, włożyć wieniec do piekarnika i piec przez ok. 20 minut (do suchego patyczka)

Ciasto z przepisu pana Pawła Małeckiego trochę zmodyfikowane.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
  • Do miseczki włożyć cukier, zmielone orzechy laskowe, mąkę pszenną, żółtko oraz masło
  • Wszystkie składniki zagnieść rękami i uformować kawałki kruszonki
  • Gotową kruszonkę włożyć do lodówki
  • Z podanej ilości wychodzi spora ilość, więc można część zamrozić i wykorzystać do kolejnego ciasta albo i dwóch