WIENIEC Z KONFITURĄ I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
- 460 g mąki pszennej extra
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
- 120 g cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 jaja; szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
DODATKOWO
- 1 słoik powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej
- białko do posmarowania ciasta
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ ORZECHOWĄ
- 60 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 100 g masła
- 1 żółtko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Drożdże umieścić w miseczce, dodać 2 łyżki cukru (z podanej ilości), i rozcierać do momentu, aż drożdże będą płynne.
- Następnie dolać ciepłe mleko
- Do dużej miski przesiać mąkę. W mące zrobić dołek, do którego należy wlać mleko z drożdżami i cukrem. Zaczyn z drożdży delikatnie posypać mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut
- Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, pozostałą część cukru, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli
- Całość miksować mikserem (końcówki świderki) dolewając partiami ciepłe, rozpuszczone masło
- Całość wyrabiać do momentu powstania jednolitego gładkiego ciasta
- Gdy ciasto będzie wyrobione, miskę przykryć ściereczką i ponownie odstawić na bok, do czasu aż ciasto wyrośnie.
- Blat posypać mąką, wyłożyć na niego wyrośnięte ciasto i rozwałkować na duży, cienki prostokąt
- Na całej powierzchni ciasta rozsmarować powidła lub konfiturę
- Ciasto zwijać w rulon zaczynając od dłuższej strony
- Zwinięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt koła. Końcówki ciasta można odciąć, ponieważ są nierówne i bez powideł
- Za pomocą ostrego noża nacinać ciasto,co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcić na bok.
- Wierzch powstałego wieńca posmarować białkiem i posypać orzechową kruszonką
- Nastawić piekarnik na 165 °C z termoobiegiem. W tym czasie ciasto jeszcze podrośnie. Gdy temperatura będzie odpowiednia, włożyć wieniec do piekarnika i piec przez ok. 20 minut (do suchego patyczka)
Ciasto z przepisu pana Pawła Małeckiego trochę zmodyfikowane.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
- Do miseczki włożyć cukier, zmielone orzechy laskowe, mąkę pszenną, żółtko oraz masło
- Wszystkie składniki zagnieść rękami i uformować kawałki kruszonki
- Gotową kruszonkę włożyć do lodówki
- Z podanej ilości wychodzi spora ilość, więc można część zamrozić i wykorzystać do kolejnego ciasta albo i dwóch