- KAPUSTA PEKIŃSKA pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii
- Jest uprawiana w wielu rejonach świata o umiarkowanym klimacie
- Roślina roczna o liściach odziomkowych, dużych, kształtu owalnego
- Liść szeroki, pomarszczony i żyłkowany z brzegu falisty. Kwiaty czterokrotne
- Owoc – łuszczyna z krótkim dzióbkiem
KAPUSTA PEKIŃSKA (WARZYWO KAPUSTNE)
- KAPUSTA PEKIŃSKA pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii
- Jest uprawiana w wielu rejonach świata o umiarkowanym klimacie
- Roślina roczna o liściach odziomkowych, dużych, kształtu owalnego
- Liść szeroki, pomarszczony i żyłkowany z brzegu falisty. Kwiaty czterokrotne
- Owoc – łuszczyna z krótkim dzióbkiem
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Kapustę pekińską cechuje wysoka wartość odżywcza, dzięki dużej zawartości białka (korzystnego dla naszego organizmu)
- Ponadto kryje w sobie witaminy: A, B1, B2 i C
- Zawiera także mikroelementy, takie jak: wapń, żelazo, cynk regulujący ciśnienie krwi i pracę serca, a także potas, fosfor, magnez i kwas foliowy
ZASTOSOWANIE
- Liście rośliny są jadalne
- Najczęściej robione są z nich surówki
- Można ją smażyć i dusić z innymi warzywami