KAPUSTA PEKIŃSKA (WARZYWO KAPUSTNE)

  • KAPUSTA PEKIŃSKA pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii
  • Jest uprawiana w wielu rejonach świata o umiarkowanym klimacie
  • Roślina roczna o liściach odziomkowych, dużych, kształtu owalnego
  • Liść szeroki, pomarszczony i żyłkowany z brzegu falisty. Kwiaty czterokrotne
  • Owoc – łuszczyna z krótkim dzióbkiem
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Kapustę pekińską cechuje wysoka wartość odżywcza, dzięki dużej zawartości białka (korzystnego dla naszego organizmu)
  • Ponadto kryje w sobie witaminy: A, B1, B2 i C
  • Zawiera także mikroelementy, takie jak: wapń, żelazo, cynk regulujący ciśnienie krwi i pracę serca, a także potas, fosfor, magnez i kwas foliowy
ZASTOSOWANIE
  • Liście rośliny są jadalne
  • Najczęściej robione są z nich surówki
  • Można ją smażyć i dusić z innymi warzywami