- KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA pochodzi z Azji
- Dzisiaj kapusta czerwona uprawiana jest w Chinach, Europie i obu Amerykach
- Jest odmianą kapusty białej
- Mniej popularna, zawiera więcej składników mineralnych niż kapusta biała
- Jej liście zawierają antocyjaniny, co nadaje jej ciemny czerwonofioletowy kolor
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA (WARZYWO KAPUSTNE)
- KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA pochodzi z Azji
- Dzisiaj kapusta czerwona uprawiana jest w Chinach, Europie i obu Amerykach
- Jest odmianą kapusty białej
- Mniej popularna, zawiera więcej składników mineralnych niż kapusta biała
- Jej liście zawierają antocyjaniny, co nadaje jej ciemny czerwonofioletowy kolor
ZASTOSOWANIE
- Kapustę można spożywać na surowo (w sałatkach), ugotowaną lub smażoną.
WSKAZÓWKA
- Aby nie straciła pięknego koloru do wody, w której się gotuje należy wlać trochę octu lub soku z cytryny.
WARTOŚĆ KALORYCZNA