Strona główna
KALAREPA (WARZYWO KAPUSTNE)
Pierwsze uprawy kalarepy pojawiły się w końcu XVIII wieku w Europie Zachodniej
Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku
Jest rośliną dwuletnią należąca do rodziny kapustowatych
Znana jest wyłącznie z uprawy
KALAREPA (WARZYWO KAPUSTNE)
Pierwsze uprawy kalarepy pojawiły się w końcu XVIII wieku w Europie Zachodniej
Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku
Jest rośliną dwuletnią należąca do rodziny kapustowatych
Znana jest wyłącznie z uprawy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Warzywo bardzo cenne, o dużych wartościach odżywczych i smakowych
Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę
Kalarepa zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy