Mleko podgrzać (ma być ciepłe), dodać drożdże oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszać
Mąkę przesiać do miski
Dodać masło, jajo oraz mieszankę drożdżową. Podczas wyrabiania ciasta będzie coraz mniej kleić się do rąk. Gdy zacznie odchodzić od ścianek miski, ale nadal będzie kleić się do rąk, wtedy dodać garść mąki i wyrabiać dalej już na blacie. Musi powstać gładkie ciasto
Miskę posypać mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
W miseczce wymieszać brązowy cukier i cynamon
Masło (50 g) roztopić
Gotowe ciasto rozwałkować na sporej wielkości prostokąt (wymiary ok. 60 x 50)
Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem z cynamonem i zwinąć w długi rulon
Przeciąć rulon wzdłuż (przez całą długość, zostawiając mały kawałek złączonego ciasta na końcu)
Powstałe dwa kawałki zapleść, po czym uformować wieniec
Wierzch wianka posmarować rozmąconym jajem i posypać odrobiną kryształków cukru