JARMUŻ (WARZYWO KAPUSTNE)

  • JARMUŻ jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych
  • Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. W starożytności uprawiany jako roślina ozdobna i jadalna. Znany jest wyłącznie z uprawy
  • Częścią jadalną jarmużu są duże fryzowane liście
  • Najbardziej popularne są dwie odmiany tego warzywa: 1. Niski Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości od 10 do 20 cm, o krótkim okresie wegetacji, może zimować pod śniegiem, liście nie mają goryczy. Wadą - liście brudzą się od ziemi. 2. Średniowysoki Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości dochodzącej nawet do 60 cm, mniej wytrzymała na mróz
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne
  • Jest bogatym źródłem witamin: K, C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia
  • Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe
  • Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza