JARMUŻ jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych
Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. W starożytności uprawiany jako roślina ozdobna i jadalna. Znany jest wyłącznie z uprawy
Częścią jadalną jarmużu są duże fryzowane liście
Najbardziej popularne są dwie odmiany tego warzywa: 1. Niski Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości od 10 do 20 cm, o krótkim okresie wegetacji, może zimować pod śniegiem, liście nie mają goryczy. Wadą - liście brudzą się od ziemi. 2. Średniowysoki Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości dochodzącej nawet do 60 cm, mniej wytrzymała na mróz
JARMUŻ (WARZYWO KAPUSTNE)
JARMUŻ jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych
Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. W starożytności uprawiany jako roślina ozdobna i jadalna. Znany jest wyłącznie z uprawy
Częścią jadalną jarmużu są duże fryzowane liście
Najbardziej popularne są dwie odmiany tego warzywa: 1. Niski Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości od 10 do 20 cm, o krótkim okresie wegetacji, może zimować pod śniegiem, liście nie mają goryczy. Wadą - liście brudzą się od ziemi. 2. Średniowysoki Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości dochodzącej nawet do 60 cm, mniej wytrzymała na mróz