Brokuły mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne
Są dobrym źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy
Brokuły są dobrym źródłem błonnika pokarmowego
Ponadto zaleca się je cukrzykom (duża ilość chromu), osobom z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem
BROKUŁ (WARZYWO KAPUSTNE)
BROKUŁ pochodzi z Cypru
Nie występuje na stanowiskach naturalnych
Brokuły mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne
Są dobrym źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy
Brokuły są dobrym źródłem błonnika pokarmowego
Ponadto zaleca się je cukrzykom (duża ilość chromu), osobom z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem