DROŻDŻÓWKI Z MARCEPANEM I GRUSZKĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO (21 sztuk)
- Zaczyn: 100 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 1 łyżka mąki
POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO
- 500 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 rozmącone jajko do posmarowania
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 200 g masy marcepanowej
- 3 gruszki
SKŁADNIKI NA POLEWĘ LUKROWĄ
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 3 krople aromatu migdałowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Najpierw zrobić zaczyn z podanych składników. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać mleko i mąkę, wymieszać i odstawić na 20-30 minut
- Następnie mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, jajko, resztę mleka, rozczyn oraz masło
- Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto (za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego lub rękoma) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5-2 godz)
- Wyrośnięte ciasto przekroić na pół, następnie rozwałkować na duży prostokąt, po czym podzielić ciasto na pół, przecinając je wzdłuż
- Na środku poukładać kawałki marcepanu i obrane gruszki
- Jedną część nałożyć na nadzienie, a na drugiej porobić nacięcia, po czym nałożyć na ciasto bez nacięć. Zlepić
- Zwinięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki
- Gotowe drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Każdą posmarować rozmąconym jajkiem
- Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- Gotowe bułeczki posmarować lukrem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
- Cukier puder wsypać do filiżanki, dodać gorącą wodę i aromat. Całość wymieszać