Najpierw robimy zaczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru (z podanej ilości), szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami). Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki), a następnie wyrabiać za pomocą rąk
Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk
Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut (ciasto podrośnie), następnie zwiększyć do 160 stopni i piec do momentu, aż ciasto będzie gotowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DROŻDŻÓWEK
Gotowe ciasto rozwałkować. Przygotować dwie szklanki - o większej i mniejszej średnicy. Większą szklanką wyciąć kółka w cieście, a mniejszą zrobić wgłębienie
Każdą drożdżówkę posmarować rozmąconym jajem, a w środku umieścić owoce
Całość posypać kruszonką (przepis poniżej)
Słodkie bułeczki ułożyć w większych odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia
Nagrzać piekarnik do 50 stopni i piec drożdżówki przez 10 minut, później zwiększyć temperaturę do 160 stopni i piec ok. 15-20 minut do momentu aż ciasto zarumieni się
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
Składniki umieścić w misce i zagniatać do momentu powstania kruszonki
Włożyć do lodówki do czasu przygotowania drożdżówek