DROŻDŻÓWKI Z SERKIEM I BORÓWKĄ
SKŁADNIKI
- 30 g świeżych drożdży
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajo + 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g roztopionego masła
- 1 jajo rozmącone do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 łyżeczek cukru pudru
- borówki amerykańskie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SERKA WANILIOWEGO
- Do miseczki przełożyć serek, dodać ekstrakt z wanilii i cukier. Całość dobrze wymieszać.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mleko z cukrem podgrzać. (mleko musi być ciepłe, ale nie gorące!)
- W miseczce umieścić drożdże, dodać 5 łyżek ciepłego, słodkiego mleka i odstawić na chwilkę
- W między czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier waniliowy
- Następnie dodać zaczyn, jajko i żółtka, roztopione masło oraz resztę letniego słodkiego mleka
- Całość wyrabiać mikserem (końcówki świderki) 10 minut
- Odstawić pod przykryciem na 30 minut
- Następnie przełożyć miskę na 1-2 godziny do lodówki
- Blat posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, posypać je od góry mąką i delikatnie rozwałkować. (Ciasto jest dość klejące i nie stanowi zwartej masy)
- Pokroić ciasto na prostokąty wielkości ok. 7 cm na 8 cm
- Na każdy kawałek ciasta położyć nadzienie serowe (ok. 1 łyżeczka) i jeden owoc borówki
- Rogi ciasta podnieść do góry, zlepić je i kolejno zlepiać dokładnie każdy bok
- Obrócić przygotowaną drożdżówkę i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak postąpić z każdym kawałkiem
- Bułeczki układać w większych odstępach. Kiedy wszystkie drożdżówki będą wylepione nastawić piekarnik na 180 stopni
- Podczas oczekiwania na odpowiednią temperaturę, bułeczki jeszcze podrosną i przed włożeniem do piekarnika każdą należy posmarować rozmąconym jajem
- Piec przez ok. 15-20 minut do czasu aż będą brązowe