DROŻDŻOWA BABA

SKŁADNIKI (1 sztuka)
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 75 g cukru
  • 50 g masła
  • 20 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rodzynek (sparzone lun namoczone wcześniej w koniaku)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miski włożyć drożdże, łyżkę cukru, dolać ciepłe mleko i 50 g mąki. Składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym i roztopić masło w rondelku
  • Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę, sól i aromat
  • W między czasie dolać masło. Miksować (końcówki świderki) do czasu aż ciasto będzie zwarte
  • Rodzynki sparzyć wrzątkiem, przecedzić, osuszyć i przed wrzuceniem do ciasta obtoczyć w mące (w przepisie rodzynki namoczone wcześniej w koniaku). Po dodaniu rodzynek, zagnieść ciasto rękami. Jeśli nadal ciasto będzie mocno kleić się do rąk, dodać jeszcze trochę mąki (ok. 20 g)
  • Foremkę wysmarować masłem i oprószyć mąką
  • Przełożyć ciasto i wypełnić nim równomiernie foremkę
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę
  • Piec babkę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut, później w 180 stopniach przez 15 minut (sprawdzić dla pewności drewnianym patyczkiem, czy jest upieczona)
  • Po przestudzeniu posypać babkę cukrem pudrem lub polać lukrem