Do miski włożyć drożdże, łyżkę cukru, dolać ciepłe mleko i 50 g mąki. Składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym i roztopić masło w rondelku
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę, sól i aromat
W między czasie dolać masło. Miksować (końcówki świderki) do czasu aż ciasto będzie zwarte
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, przecedzić, osuszyć i przed wrzuceniem do ciasta obtoczyć w mące (w przepisie rodzynki namoczone wcześniej w koniaku). Po dodaniu rodzynek, zagnieść ciasto rękami. Jeśli nadal ciasto będzie mocno kleić się do rąk, dodać jeszcze trochę mąki (ok. 20 g)
Foremkę wysmarować masłem i oprószyć mąką
Przełożyć ciasto i wypełnić nim równomiernie foremkę
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę
Piec babkę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut, później w 180 stopniach przez 15 minut (sprawdzić dla pewności drewnianym patyczkiem, czy jest upieczona)
Po przestudzeniu posypać babkę cukrem pudrem lub polać lukrem