Mąkę przesiać przez sito do miski i dodać schłodzone masło i margarynę
Tłuszcze posiekać nożem, a później rozetrzeć palcami z mąką
Śmietanę wymieszać z drożdżami oraz łyżeczką cukru i dodać do mąki
Dodać jajo oraz żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto ma być zwarte, miękkie i nie powinno przyklejać się do rąk
Zawinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać szklanką krążki
Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić na ósemki
Na każdy krążek ciasta położyć kawałek jabłka, posypać troszeczkę cukrem wymieszanym z cynamonem i zakryć jabłko krążkiem
Zlepić krążki tylko na środku!
Każdą muszlę układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkiej odległości, ponieważ ciasto urośnie. Przed pieczeniem każdą muszlę posmarować od góry białkiem i posypać cukrem trzcinowym
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut