Najpierw robimy zaczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru (z podanej ilości), szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami). Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki), a następnie wyrabiać za pomocą rąk
Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk
Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut (ciasto podrośnie), następnie zwiększyć do 160 stopni i piec do momentu, aż ciasto będzie gotowe
Gotowe ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę (wymiary 37cm x 25cm) wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną mąką.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyciągnąć ze środka pestki. Pokroić połówki owoców na grubsze plasterki. Tak przygotowane śliwki poukładać na cieście jedna obok drugiej. Posypać ciasto i śliwki cukrem waniliowym
Odrywać małe kawałki od ciasta na kruszonkę i układać na śliwkach i cieście
Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut (ciasto podrośnie), następnie w 160 stopniach aż będzie gotowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
W miseczce umieścić produkty. Palcami ugniatać produkty do momentu pojawienia się mniejszych i większych grudek.