PIECZARKA rośnie od maja do listopada na łąkach, pastwiskach i rowach przydrożnych, najczęściej na dobrze nawożonych miejscach, np. na łąkach, gdzie pasie się bydło. Kapelusz biały, nagi lub z rzadkimi szarobrązowymi łuskami na czubku, za młodu prawie kulisty, później wypukły, na koniec spłaszczony
W młodych owocnikach brzeg kapelusza połączony jest z trzonem błoniastą osłoną
Miąższ ścisły, jędrny, elastyczny, biały, po przekrojeniu miejscami różowieje
Smak przyjemny, zapach lekko grzybowy
Blaszki najpierw różowe, później czerwonawe, wreszcie ciemnobrązowe, wolne
PIECZARKA
PIECZARKA rośnie od maja do listopada na łąkach, pastwiskach i rowach przydrożnych, najczęściej na dobrze nawożonych miejscach, np. na łąkach, gdzie pasie się bydło. Kapelusz biały, nagi lub z rzadkimi szarobrązowymi łuskami na czubku, za młodu prawie kulisty, później wypukły, na koniec spłaszczony
W młodych owocnikach brzeg kapelusza połączony jest z trzonem błoniastą osłoną
Miąższ ścisły, jędrny, elastyczny, biały, po przekrojeniu miejscami różowieje
Smak przyjemny, zapach lekko grzybowy
Blaszki najpierw różowe, później czerwonawe, wreszcie ciemnobrązowe, wolne