MAŚLAK PSTRY - owocniki wyrastają od lata do jesieni
W Polsce miejscami jest pospolity
Występuje w lasach iglastych, szczególnie pod sosną i na wrzosowiskach, w miejscach wilgotnych (stąd inna z nazw – bagniak)
U młodych okazów półkolisty z podwiniętymi brzegami, potem poduchowaty z ostrym brzegiem
Skórka za młodu na kolor od żółtego lub żółtosiwego przez oliwkowy do brudnopomarańczowego i jest pilśniowata, potem staje się ochrowobrązowa do bladopomarańczowej
Jej powierzchnia pokryta jest drobnymi kosmkami, które u starszych okazów czasami zanikają
Od miąższu oddziela się dość trudno
Trzon jest walcowaty, gładki i dołem zgrubiały
Ma żółty lub żółtobrązowawy kolor z lekkim czerwonawym odcieniem
Miąższ twardy, bladożółty lub bladopomarańczowy, po przekrajaniu lekko błękitniejący nad rurkami i pod powierzchnią trzonu cytrynowożółty, po przekrojeniu miejscami lekko sinieje (lekko błękitnieje)
Smak nieznaczny, zapach oryginalny, nieco przypominający igliwie
MAŚLAK PSTRY
MAŚLAK PSTRY - owocniki wyrastają od lata do jesieni
W Polsce miejscami jest pospolity
Występuje w lasach iglastych, szczególnie pod sosną i na wrzosowiskach, w miejscach wilgotnych (stąd inna z nazw – bagniak)
U młodych okazów półkolisty z podwiniętymi brzegami, potem poduchowaty z ostrym brzegiem
Skórka za młodu na kolor od żółtego lub żółtosiwego przez oliwkowy do brudnopomarańczowego i jest pilśniowata, potem staje się ochrowobrązowa do bladopomarańczowej
Jej powierzchnia pokryta jest drobnymi kosmkami, które u starszych okazów czasami zanikają
Od miąższu oddziela się dość trudno
Trzon jest walcowaty, gładki i dołem zgrubiały
Ma żółty lub żółtobrązowawy kolor z lekkim czerwonawym odcieniem
Miąższ twardy, bladożółty lub bladopomarańczowy, po przekrajaniu lekko błękitniejący nad rurkami i pod powierzchnią trzonu cytrynowożółty, po przekrojeniu miejscami lekko sinieje (lekko błękitnieje)
Smak nieznaczny, zapach oryginalny, nieco przypominający igliwie