DROŻDŻOWE CIASTO Z DYNIĄ
SKŁADNIKI NA ZACZYN
- 30 g świeżych drożdży
- 60 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 470 g mąki (plus troszkę do podsypania)
- 75 g cukru pudru
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 240 g puree z dyni (przepis tutaj)
- 3 łyżki mleka; 75 g miękkiego masła
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
- 75 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZACZYNU
- W miseczce umieścić drożdże oraz cukier
- Rozgnieść drożdże z cukrem do momentu aż będą płynne
- Dolać mleko, dosypać mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Ręką troszkę wymieszać
- Następnie dodać gotowy, wyrośnięty zaczyn, masło, mleko praz pree. Całość zagnieść na gładkie ciasto
- Miskę posypać odrobiną mąki, włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę
- Formę 22 x 22 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i za pomocą palców równomiernie rozprowadzić po całej blaszce
- Górę ciasta posypać kruszonką. Można ją lekko wgnieść w ciasto
- Nagrzać piekarnik do 40 stopni (góra i dół)
- Włożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
- W miseczce umieścić produkty
- Palcami ugniatać produkty do momentu pojawienia się mniejszych i większych grudek
WSKAZÓWKA
- Dwa kawałki widoczne na zdjęciu mają ok. 450 kcal
Przepis oparty na przepisie Just Yummy Bake