Z podanych składników wychodzi drożdżowiec z dużej blaszki 36 cm x 25 cm, więc na zrobienie kopert można zmniejszyć ilość produktów o połowę i zrobić mniej ciasta
Najpierw robimy zaczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru (z podanej ilości), szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami). Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki), a następnie wyrabiać za pomocą rąk
Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
Zmielony biały ser przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać do momentu uzyskania gładkiej masy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KOPERT
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie w kształcie prostokąta
Pokroić je na kwadraciki (5 cm x 5 cm)
Na każdy kwadracik położyć łyżeczkę masy serowej
Każdy kwadracik zlepić w kopertę i przełożyć na blachę
Przygotowane koperty, posmarować białkiem, które zostało z masy serowej
Piec w piekarniku w temp. 170 stopni, do momentu zrumienienia się
Po wyciągnięciu można posypać ciasteczka cukrem pudrem.
WSKAZÓWKA
Na blasze układać ciasteczka w odstępach, żeby nie pozlepiały się, gdy urosną