LITCHI

  • inaczej liczi lub śliwka chińska
  • Pochodzi z południowych Chin, ale uprawiane jest dziś w całej południowej Azji, południowej Afryce, Ameryce Południowej, Australii i na Madagaskarze
  • Litchi ma soczysty miąższ otaczający duże nasiono
  • Kruchą skórkę można obrać palcami, a miąższ jeść bezpośrednio na surowo
  • W smaku jest łagodne, słodkie, czasem lekko kwaskowate
  • Jakie litchi kupować? Owoce dojrzewają tylko na drzewach i szybko więdną
  • Skórka dojrzałego owocu jest równomiernie czerwona
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Owoc bogaty w witaminę C
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g jest 71 kcal
ZASTOSOWANIE
  • Litchi nadaje się na kompoty i syropy
  • Używane są także jako dodatek do sałatek owocowych, likierów i lodów