Strona główna
GRANAT CZERWONY
pochodzi z południowo-zachodniej Azji, ale obecnie uprawiany jest we wszystkich rejonach tropikalnych
Owoc ma miąższ i duże rubinowe nasiona
Owoc należy rozciąć na pół i wyłuskać zawartość łyżeczką
Smak jest słodko-kwaskowaty, przypominający porzeczki lub jeżyny
Jaki owoc kupować? Dojrzałe granaty mają błyszczącą, lekko popękaną skórkę w kolorze czerwieni lub nawet fioletu
WARTOŚĆ KALORYCZNA
GRANAT CZERWONY
pochodzi z południowo-zachodniej Azji, ale obecnie uprawiany jest we wszystkich rejonach tropikalnych
Owoc ma miąższ i duże rubinowe nasiona
Owoc należy rozciąć na pół i wyłuskać zawartość łyżeczką
Smak jest słodko-kwaskowaty, przypominający porzeczki lub jeżyny
Jaki owoc kupować? Dojrzałe granaty mają błyszczącą, lekko popękaną skórkę w kolorze czerwieni lub nawet fioletu
WARTOŚĆ KALORYCZNA
ZASTOSOWANIE
Owoc dodaje się do owocowych sałatek, a z soku (zw.grenadyną), zrobić sorbet, wino lub można dodać go do wielokolorowych drinków (sok osiada na dnie), np. Tequila Sunrise