AWOKADO

  • inaczej smaczliwka, owoc maślany
  • Pochodzi z Meksyku i Gwatemali, ale obecnie owoc ten uprawiany jest we wszystkich rejonach tropikalnych i subtropikalnych
  • Smak awokado jest łagodny, przypominający orzechy włoskie
  • Jak kupić dobry owoc awokado? Gdy awokado jest miękkie jak dojrzałe banany, na skórce pojawiają się ciemne plamki, a miąższ przypomina konsystencją margaryny do smarowania pieczywa. Jeśli naciskamy palcem owoc i jest twardy, musi jeszcze poleżeć i dojrzeć
  • Twarde awokado nie jest tak smaczne jak dojrzałe

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Awokado zawiera bardzo małą ilości cukru, dlatego bez obaw mogą go jeść diabetycy
  • Zalecane dla ludzi chorych na anemię, nadciśnienie i dolegliwości żołądkowe
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g jest 190 kcal