- żyje w wodach słodkich
- Hodowana jest również w Polsce
- Osiąga wagę do 20 kg i średnio, ok. 40 cm długości
- Jednolite ubarwienie ryby zmienia się w zależności od stanu emocjonalnego, a także w okresie godowym
- Wykorzystywane są zarówno całe tuszki ryby jak i jej części
- Mięso z tej ryby jest delikatne, białe, chude i ma mało ości
- Najczęściej dostępna jest w postaci zamrożonych filetów
- Tilapia nadaje się do smażenia, pieczenia oraz grillowania, ponadto do gotowania na parze oraz wędzenia
- Aby pozbyć się nieprzyjemnego morskiego zapachu, należy na dwie godziny przed obróbką, skropić rybę sokiem z cytryny i wstawić do lodówki
- Do dań z tilapią doskonale pasują: ryż, ziemniaki oraz lekkie, słodkie sosy
- Ryba ta nie wymaga dużej ilości przypraw
TILAPIA
- żyje w wodach słodkich
- Hodowana jest również w Polsce
- Osiąga wagę do 20 kg i średnio, ok. 40 cm długości
- Jednolite ubarwienie ryby zmienia się w zależności od stanu emocjonalnego, a także w okresie godowym
- Wykorzystywane są zarówno całe tuszki ryby jak i jej części
- Mięso z tej ryby jest delikatne, białe, chude i ma mało ości
- Najczęściej dostępna jest w postaci zamrożonych filetów
- Tilapia nadaje się do smażenia, pieczenia oraz grillowania, ponadto do gotowania na parze oraz wędzenia
- Aby pozbyć się nieprzyjemnego morskiego zapachu, należy na dwie godziny przed obróbką, skropić rybę sokiem z cytryny i wstawić do lodówki
- Do dań z tilapią doskonale pasują: ryż, ziemniaki oraz lekkie, słodkie sosy
- Ryba ta nie wymaga dużej ilości przypraw