PĄCZKI NADZIEWANE POWIDŁAMI
SKŁADNIKI NA PĄCZKI (ok. 17 sztuk)
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 50 g masła
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PĄCZKÓW
- Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier i cukier wanilinowy
- Następnie dolać ciepłe mleko. Całość dobrze wymieszać
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać płynne drożdże z cukrami, jajo, żółtko, spirytus, sól oraz rozpuszczone masło
- Ciasto dobrze wyrobić za pomocą rąk lub w malakserze. Ma być gładkie i elastyczne
- Następnie przełożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia
- Przygotowane ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Odrywać kawałki ciasta (ok. 50-60 g), uformować kulki i pozostawić na 20 minut, żeby podrosły
- Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu (w przepisie w smalcu) z obu stron
- Złociste, ciepłe pączki nadziewać powidłami (za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania),
- nałożyć lukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
- Do rondla wlać sok z wodą, dosypać cukier puder. Całość wymieszać do momentu aż składniki dobrze połączą się
- Jeśli lukier będzie za gęsty dolać odrobinę wody, a jeśli za rzadki dosypać cukier puder
WSKAZÓWKA
- Odpowiednia temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175 stopni.