Ma srebrzysty kolor i osiąga niewielką długość od 15 do 30 cm
Nie posiada linii bocznej i nie ma łusek na głowie
Żyje w licznych ławicach i przemieszcza się wzdłuż wybrzeży w poszukiwaniu planktonu
Składa ikrę w okresie wiosennym, z której po kilku dniach wydostają się larwy, później przekształcające się w dorosłe ryby
Sardynki poławiane są w ilościach przemysłowych w różnych celach, m.in. jako przynęta, do sprzedaży (świeże), do suszenia i wędzenia, a także do wytwarzania mączki rybnej
Najpopularniejszą formą przerobu sardynek jest ich gotowanie (po wcześniejszym usunięciu głów), a później umieszczanie w marynacie olejowej lub w sosie pomidorowym
SARDYNKA
należy do rodziny śledziowatych
Ma srebrzysty kolor i osiąga niewielką długość od 15 do 30 cm
Nie posiada linii bocznej i nie ma łusek na głowie
Żyje w licznych ławicach i przemieszcza się wzdłuż wybrzeży w poszukiwaniu planktonu
Składa ikrę w okresie wiosennym, z której po kilku dniach wydostają się larwy, później przekształcające się w dorosłe ryby
Sardynki poławiane są w ilościach przemysłowych w różnych celach, m.in. jako przynęta, do sprzedaży (świeże), do suszenia i wędzenia, a także do wytwarzania mączki rybnej
Najpopularniejszą formą przerobu sardynek jest ich gotowanie (po wcześniejszym usunięciu głów), a później umieszczanie w marynacie olejowej lub w sosie pomidorowym